toko

Naon ari déprési?

rarasaan kateken mangrupikeun kaayaan kaséhatan anu umum anu mangaruhan kagiatan unggal dinten pikeun jalma. Pasien anu kapangaruhan ku déprési tiasa ngamimitian ngembangkeun perasaan yén anjeunna teu ngagaduhan tanaga pikeun ngalakukeun hal-hal anu sakuduna dilakukeun dina kahirupan sadidinten. Sababaraha anu sanés panginten ngambek tanpa aya alesan anu jelas. Gejala déprési beda-beda ti jalma ka jalma. Jalma anu asa kusam sareng handap langkung ti dua minggu peryogi perhatian khusus sabab tiasa janten gejala déprési.

Kaayaan na biasa. Kasempetan anu anjeun kantos kéngingkeun déprési parna bahkan 1 dina 20 sareng sacara umum awéwé langkung resep sangsara tibatan lalaki. Barudak sareng sepuh ogé tiasa sangsara tina éta. Déprési tiasa pondok, tapi ogé tiasa tahan sababaraha bulan atanapi bahkan mangtaun-taun. Upami anjeun parantos depresi sahenteuna dua taun, éta disebut déprési kronis.

Pikeun ngartos kondisina, anjeun kedah terang naon anu nyababkeun déprési. Ngaliwatan pamahaman anu kuat tina sabab déprési seseorang tiasa langkung efektif pikeun milarian tamba. Tangtosna, ngubaran déprési sanés hal anu gampang dilakukeun tapi anjeun bakal ngagaduhan pamahaman anu langkung ageung naha ieu nalika anjeun ningali panyabab déprési.

 

Nyababkeun déprési: naon anu nyababkeun déprési?

Janten, naon anu nyababkeun déprési? Naha déprési disababkeun ku faktor fisik sapertos neurotransmitter dina uteuk atanapi ku faktor méntal sapertos pola pamikiran négatip kronis? Jawaban anu henteu nyugemakeun nyaéta gumantung kana masing-masingna.

Pikeun sababaraha individu kaayaan ieu utamina asalna tina henteu saimbang kimia dina uteuk sareng anu sanés anu janten panyabab utama nyaéta pamikiran négatip. Faktor sanés sapertos kakurangan vitamin atanapi latihan anu kaleuleuwihi ogé tiasa janten panyababna. Pondokna, anu nyababkeun déprési beda-beda ti hiji individu ka nu salajengna.

 

Karakteristik pribadi

Karakteristik pribadi tangtu tiasa ngajantenkeun jalma langkung rentan kana kaayaan ieu. Sababaraha urang henteu hasil dina ngarengsekeun masalah atanapi ngungkulan kajadian anu henteu pikaresepeun. Atanapi aranjeunna henteu wani nyungkeun dukungan pikeun saha waé, janten aranjeunna tetep nyalira sareng masalahna. Ciri pribadi sanés anu tiasa ngajantenkeun anjeun rentan nyaéta:

  • kurang percaya diri
  • hal kaleuleuwihi
  • sieun gagal
  • nungtut seueur diri
  • karaos henteu cekap pantes

 

Nyababkeun fisik

Hiji sabab fisik anu penting nyaéta turunan. Naha aya déprési dina kulawarga anjeun? Maka anjeun langkung kamungkinan janten déprési.

Ogé, zat-zat tertentu dina awak anjeun sakapeung tiasa nyababkeun parasaan déprési. Éta pikeun hormon, ubar, alkohol sareng narkoba.

Salajengna, panyakit fisik tangtu sering dibarengan ku perasaan déprési. Conto kaasup karusuhan tiroid sareng kortéks adrénal, diabetes sareng panyakit kardiovaskular.

 

Naon anu anjeun ngalaman dina kahirupan anjeun

Pangalaman atanapi kajadian anu hadé atanapi goréng anu dumadakan ngarobah kahirupan anjeun tiasa ngajantenkeun anjeun hanjelu. Contohna nyaéta kaleungitan pasangan anjeun, kaleungitan padamelan atanapi ngalih ka kota sanés. Ogé, kajadian anu pikasieuneun pisan sapertos perampokan atanapi kacilakaan tiasa ngajantenkeun anjeun hanjelu.

Anjeun ogé tiasa janten hanjelu ku kajadian anu kajantenan ti baheula. Salaku conto, upami anjeun disiksa atanapi dirogol séksual salaku budak. Atanapi upami salah sahiji sepuh anjeun maot mimiti.

Penting pikeun nyadar yén masalahna, dimana waé asalna, bakal mangaruhan kadua bidang sahingga pikeun nyageurkeun déprési anjeun kedah nimbangkeun pendekatan terapi anu bakal ngabahas kadua daérah.

 

faktor résiko

Éta henteu acan terang persis kumaha kaayaan ieu berkembang. Diasumsikeun prosés biologis, faktor psikologis, kaayaan pribadi sareng kajadian-kajadian khusus dina kahirupan ngagaduhan bagian dina ngembangkeun prosés. Ieu sababaraha conto naon anu tiasa nyababkeun déprési sareng pangaruh lalakonna:

  • ngaronjat résiko turun-tumurun: éta nunjukkeun ku kanyataan yén panyakit parantos langkung sering lumangsung dina anggota kulawarga.
  • pangalaman setrés: contona nyiksa atanapi ngalalaworakeun, tapi ogé pisah atanapi maot jalma anu dipikacinta
  • gangguan kahariwang kronis di budak leutik jeung nonoman, digabungkeun sareng kurangna kayakinan diri sareng teu aman
  • Parobihan biokimia: Éta parantos mendakan yén dina déprési métabolisme dina uteuk dirobih sareng rangsangan saraf dikirimkeun langkung laun. Zat utusan anu tangtu sareng parobahan hormonal ogé tiasa maénkeun peran.
  • panyawat fisik sapertos stroke, serangan jantung, kanker atanapi hypothyroidism
  • kaayaan hirup anu ngabeuratkeun: contona, setrés terus-terusan sareng tuntutan anu kaleuleuwihi atanapi katiisan.
  • Kurangna cahaya: Sababaraha jalma ngaréaksikeun kurangna cahya panonpoé nalika usum gugur sareng usum salju bulan kusabab depresi.

 

Jinis déprési: naon éta?

 

Henteu sadayana déprési sami. Éta tiasa bénten-bénten ti entéh dugi ka parah. Sakumaha seueur jalma sangsara tina déprési gumantung kana kumaha gejalana ngaganggu fungsi sapopoéna. Aya sababaraha jinis déprési:

  • Depresi hampang

Kalayan déprési anu hampang sering kénéh dimungkinkeun pikeun nuluykeun kagiatanana sapopoé. Tapi sanaos kitu, perlu parhatosan serius. Seueur anu tiasa dilakukeun dina bidang pencegahan pikeun nyegah keluhan anu langkung serius.

  • Depresi parna

Anjeun tiasa mikawanoh déprési parah kusabab seueur gejala anu lumangsung atanapi kusabab geuwat na geuwat parah. Déprési parah ngagaduhan pangaruh ageung dina kahirupan sadidinten: dina jangka panjang, anjeun henteu angkat dimana-mana, anjeun henteu tiasa damel, balanja, ngurus murangkalih sareng nuturkeun wirahma siang sareng wengi normal. Masa depan, jaman baheula, didieu sareng ayeuna: sagalana siga liang hideung. Sababaraha jalma mikirkeun maot: paéh sigana kirang goréng pikeun aranjeunna tibatan hirup depresi.

  • Gangguan déprési

Disebat ogé 'unipolar depression' atanapi 'umum' déprési. Gangguan déprési nyaéta nalika batur turun atanapi depresi pikeun waktos anu lami. Mangsa kajadian gejala déprési disebut épisode déprési. Naha éta ngan hiji episode? Teras disebut gangguan episode tunggal. Upami épisode-épisode na ngulang nyalira, gangguan déprési disebut kumat.

  • Gangguan dysthymic

Gangguan dysthmic langkung 'lemes' tibatan gangguan déprési. Pasti aya wanda déprési (hampang) sahenteuna sahenteuna dua taun sareng, sajaba ti éta, dua atanapi langkung gejala déprési (kacuali ku kahariwang psikomotor atanapi perencatan) pasti aya. Gejala na biasana langkung lemes tibatan dina déprési, tapi gangguan dysthymic dialam langkung parah. Ieu disababkeun ku lilana panjang tina gangguan dysthymic.

  • karusuhan Bipolar

Langkung dikenal salaku déprési manik. Dina gangguan bipolar, période anu bahagia silih berganti sareng jaman asa-asa ekstrim. Salila période 'saé' aya anu raoseun pisan energetik sareng bageur. Dina gangguan bipolar, dibédakeun antara tipe I sareng tipe II. Kelainan bipolar tipe I cenah didiagnosa upami hiji jalma ngagaduhan sahanteuna hiji episode manik, silih ganti sareng hiji atanapi sababaraha épék déprési. Tipe II ngarujuk kana ngalaman sahenteuna hiji episode déprési sareng sahenteuna hiji episode manik hampang. Episode manik hampang disebut ogé episode hypo maniacal. Dina épisode hypomaniacal gejala henteu saé pisan yén fungsi umum kaganggu. Bentuk karusuhan bipolar anu langkung ringan (bahkan) nyaéta karusuhan siklétémme.

  • Déprési psychotic

Ieu kasus nalika, sajaba ti parasaan déprési, aya ogé delusi atanapi halusinasi. Delusi sering pakait sareng déprési tina segi kontén.

  • Déprési perinatal

Jenis déprési ieu tiasa lumangsung dina awéwé anu nembé ngagaduhan murangkalih. Déprési postnatal sami dina gejala sareng déprési 'normal', tapi ngan ukur lumangsung dina opat bulan saatos ngalahirkeun. Gejala anu paling umum nyaéta ngagaduhan perasaan déprési sareng henteu tiasa ngaraosan orok.

  • Déprési musiman

Jalma anu kakurangan tina déprési ngan ukur dina usum gugur, usum tiris sareng / atanapi mimiti usum semi sering ngalaman déprési musiman. Paling umum dipikaterang nyaéta déprési usum salju. Gejala déprési usum salju nyaéta: asa tunduh sareng depresi, bobo pisan, capé, jengkel, tuang seueur nambahan beurat. Déprési usum tiris lumangsung nalika gejalan balik sahenteuna dua taun berturut. Déprési usum salju sering kajadian di awéwé tibatan lalaki. Parobihan siang siang ngaganggu jam biologis, anu dina seueur kasus nyababkeun déprési usum salju. Hormon melatonin sigana ngagaduhan peran. Blues usum salju mangrupikeun varian anu hampang tina déprési usum salju. Aya keluhan, tapi jalma anu sangsara usum salju teu gering. Gejala na sapertos anu sami dina déprési usum salju, tapi kirang parah.

 

Naha déprési genetik?

Genetika mungkin nyababkeun hiji jalma kana depresi rada tapi éta boro mangrupikeun faktor anu mutuskeun. Dina kaseueuran kasus, leuwih gampang ningali kaayaan dijalankeun dina kulawarga kusabab paripolah sareng pola pikir anu diturunkeun tibatan genetika anu maénkeun peran ageung. Tapi sanajan génétika mangrupikeun faktor, ieu henteu seueur mangaruhan pangobatan depresi. Perlakuan suksés dina déprési masih dimungkinkeun.

 

Naha déprési diajar?

Kaayaanana tiasa diajar. Pamikiran négatip sareng paripolah négatip tiasa diturunkeun ku kulawarga, sapertos anu tos disebatkeun tadi, atanapi hiji jalma tiasa diajar pamikiran négatip sareng tingkah laku ti jalma atanapi pangalaman sanés.

Sajauh tina pamikiran négatip, sanés kaayaan ieu merta ngajantenkeun individu janten hanjelu tapi éta individu napsirkeun kajadian-kajadian ieu sapertos kapercayaan négatip dibentuk sareng kapercayaan-kapercayaan éta tahan.

Bagian inpormasi anu penting di dieu nyaéta yén naon waé anu diajar ogé tiasa henteu diajar.

Pamikiran négatip tiasa dirobih kana pamikiran positip sareng polah anu katingalina saderhana ieu tiasa ngerjakeun keajaiban pikeun ngirangan malah ngubaran déprési.

 

Nyanyi déprési: naon gejala déprési?

Unggal jalma bakal ngalaman tingkat anu bénten-bénten sareng sababaraha jinis déprési, hartosna rupa-rupa tanda sareng gejala anu béda. Tapi aya sababaraha tanda umum sareng gejala déprési anu tiasa didaptarkeun pikeun ngabantosan dina nangtoskeun naha jalma éta tiasa ngagaduhan karusuhan déprési klinis.

Terus diémutan yén marios daptar tanda sareng gejala, henteu kedah ngagentos konsultasi sareng dokter atanapi psikoterapis anu cekap tiasa mendiagnosa karusuhan sareng resep pangobatan anu pas.

Kaseueuran dokter mimitina bakal nyobian netepkeun bedana antara kasus kasedihan atanapi "blues" sareng déprési klinis. Disarankeun anjeun angkat nganjang ka dokter upami anjeun parantos ngalaman gejala déprési rutin salami dua minggu atanapi langkung anu pengkuh sadidinten sareng parantos ngaganggu jadwal harian anjeun.

Sababaraha gejala anu paling umum diantarana:

  • Ngarasa asa / teu daya teu upaya: Perasaan umum yén hal-hal henteu saé dina kahirupan sareng pikahareupeun ogé henteu saé saé. Ogé, perasaan yén teu aya anu tiasa dilakukeun pikeun ngarobih pandangan hirup.
  • Leungiteun minat: Kegiatan anu pernah janten bagéan kahirupan sadidinten atanapi hal-hal anu paling diperhatoskeun ku jalma, dumadakan janten teu pikaresepeun, atanapi jalma éta henteu gaduh perawatan pikeun miluan deui.
  • Gangguan dina kabiasaan bobo: Ieu tiasa dibarengan tina bobo anu ageung dugi ka pola insomnia atanapi hudang tengah wengi. Éta ogé tiasa kalebet janten capé sadaya waktos sareng ngan ukur hoyong bobo atanapi ngagolér siang waé.
  • parobahan napsu: Déprési sering dipirig sareng seueur kaleungitan beurat atanapi nambihan beurat salaku jalma bakal kaleungitan resep tuang atanapi bakal nganggo tuang salaku cara ngagentos nyeri parasaan sareng déprési.
  • Kasusah ngadalikeun émosi: Ieu tiasa dibasajankeun iritasi / hanjelu, ceurik kaleuleuwihi, atanapi gampang ambek kusabab masalah atanapi kaayaan anu saderhana.
  • Leungitna énergi: Déprési tiasa nyababkeun rasa capé anu matak hésé pikeun saha waé pikeun ngalaksanakeun padamelan alit. Pola ngan ukur hoyong linggih langkung sering panginten janten langkung diperhatoskeun.
  • kasusah concentrating: Jalma anu ngalaman déprési panginten gaduh masalah dina museurkeun padamelan sadidinten anu biasa dilakukeun. Éta ogé panginten ngagaduhan masalah dina museurkeun paguneman anu caket atanapi panginten sesah nafsirkeun arahan atanapi ngajawab patarosan.
  • Nyeri awak: Nyeri sirah, punggung, otot nyeri atanapi sendi, sareng masalah pencernaan sadayana tiasa ngiringan déprési klinis.

Upami anjeun terang jalma anu ngalaman gejala déprési ieu, atanapi anjeun ngalaman gejala nyalira, langkung saé konsultasi sareng dokter atanapi psikiatris pikeun milarian pangobatan anu paling depresi.

 

Perlakuan déprési: kumaha ngubaran déprési?

Kéngingkeun perawatan anu saé penting pisan. Upami déprési henteu dirawat, éta tiasa lumangsung salami waktos anu teu terbatas sareng nganyenyeri panyakit sanés. Bahkan individu kalayan gejala parna tiasa ngubaran déprési.

Aya seueur cara pikeun ngéléhkeun déprési, diantarana:

  • Pangobatan (tablet déprési)
  • Psikoterapi
  • Nulungan diri

 

Obat pikeun ngubaran déprési: anti anti déprési mana anu aya?

Sajajalan bénten ubar anti déprési, katelah antidepresan, seueur dianggo pikeun ngubaran déprési. Pangobatan antidepresan kagolong kana seueur kelompok anu béda. Aranjeunna mangaruhan fungsi neurotransmitter utama anu aya dina uteuk, sanaos prosés mékanisme tindakan henteu pati dipikaharti.

Tablet déprési nyokong pikeun turunna gejala déprési dina jalma anu depresi, seuseueurna nalika déprési na sifatna parna. Aya sababaraha jinis antidepresan anu digunakeun pikeun ngatur déprési sareng bentuk kaayaan sanés anu ngagaduhan unsur déprési contona gangguan bipolar. Antidepresan ningkatkeun gejala déprési ku ningkatkeun kasadiaan neurotransmitter penting, kimia otak. Diasumsikeun yén kimia otak ieu tiasa mempermudah ningkatkeun émosi.

Variétas penting antidepresan kalebet:

  • Sambetan serotonin seléksi deui (SSRIs): Ieu mangrupikeun kelas antidepresan anu langkung énggal. Ubar ieu jalan ku ngarobah tingkat neurotransmitter dina uteuk katelah serotonin.
  • Antidepresan tricyclic (TCAs): Ieu mangrupikeun kelas munggaran antidepresan anu sumping ka pasar pikeun nawiskeun pangobatan pikeun déprési. Aranjeunna utamina mangaruhan tingkat dua utusan kimia uteuk utama (nyaéta neurotransmitter), serotonin sareng norépinéfrin, dina uteuk. Teu diragukeun, ieu rada épéktip dina ngatur déprési; aranjeunna ngagaduhan seueur efek samping. Kusabab éta, aranjeunna henteu deui tetep pangobatan pangobatan garis kahiji pikeun déprési.
  • Sambetan Monoamine oksidase (MAOIs): Ieu mangrupikeun kelas antidépresan anu sanés. Pangobatan ieu paling ngabantuan jalma anu depresi anu gagal ngaréspon pangobatan médis sanés. Tapi seueur Bahan dina tuangeun urang sapertos kéju atanapi anggur, sareng ubar sanés anu sanés tiasa berinteraksi sareng aranjeunna, janten jalma anu nyandak MAOI kedah tetep kana larangan diet anu ketat.
  • Serotonin sareng norepinephrine ngahambat deui ngahambat (SNRIs): Ieu mangrupikeun ragam antidepresan anu langkung énggal. Aranjeunna ngabantosan pikeun ngontrol gejala déprési ku ningkatna kasadiaan bahan kimia otak serotonin sareng norépinéfrin.
  • Bupropion sareng Mirtazapine dipaké pikeun ngubaran penderita déprési anu kawilang anyar asalna. Efek samping umum tina ubar ieu kalebet kahariwang, insomnia, ubar keur nengtremkeun, guligah sareng nambahan beurat.

Seueur jumlah ubar anti déprési ayeuna sayogi di pasar kanggo dokter pikeun ngubaran penderita déprési. Kaseueuran ubar-ubaran anu ayeuna sayogi dina ubar modéren panginten épéktip dina ngubaran déprési. Éféktivitas ubar ieu dina ngubaran masalah gumantung pisan kana kamampuan dokter pikeun milih ubar anu pas pikeun pasién. Pasén kedah nyingkabkeun sadaya gejala anu dialamkeun ku dokter pikeun ngabantosan anjeunna mendakan salah sahiji anu leres-leres dianggo pikeun pasién. Normalna, pasién anu dibéré ubar antidepresan bakal ngamimitian ngalaman gejala anu positip dina waktos tilu dugi genep minggu. Pikeun kéngingkeun maksimal tina pangobatan, pasién kedah siap kerjasama sareng dokter ku cara ngonsumsi ubar sapertos anu diresepkeun ku dokter.

 

Parfum

Pangobatan ieu ogé ngubaran déprési sareng dikelompokkeun kana ubar penenang 'minor' sareng 'utama'.

Tranquillizers minor sapertos benzodiazepines henteu dianggo dina ngatur déprési sabab tiasa nyababkeun kecanduan.

Tranquillizers utama anu garapan pikeun ngubaran jenis melankolik atanapi psychotic depresi sareng aranjeunna nyayogikeun gejala anu saé pikeun gejala psikotik.

 

Panangtu Mood

Pangobatan ieu tahan penting pisan dina gangguan bipolar. Éta dipaké pikeun ngubaran mania sareng ngajantenkeun aranjeunna 'anti-manik', sareng dina waktos anu sasarengan, kapasitasna pikeun ngirangan karasa sareng kajadian ayun-ayunan wanda ngarumuskeun aranjeunna 'mood stabilizers'.

 

Perawatan Psikologis

Aya sababaraha rupa perlakuan psikologis pikeun déprési. Anu paling penting sapertos kieu:

  • Psikoterapi
  • Terapi Paripolah Kognitif (CBT)
  • Terapi Interpersonal (IPT)
  • sangakan
  • Semedi Mikir

 

Seueur jalma panasaran kumaha cara ngubaran déprési. Entong hariwang sabab kondisina tiasa dirawat. Éta tiasa diubaran sacara épéktip kalayan ngagunakeun pangobatan antidepresan sareng psikoterapi. Kombinasi tina dua padika ieu ogé tiasa diusahakeun di pasién anu sangsara ku déprési. Psikoterapi dipasihan langkung épéktip pikeun pasién anu sangsara tina hampang dugi ka déprési sedeng. Dokter masih resep nginum obat pikeun ngubaran pasién anu sangsara tina bentuk parah. Terapi éléktrokonvulsif mangrupikeun modeu pangobatan anu paling sering dianggo pikeun ngarawat déprési ku gejala psikotik.

 

Ngabantosan déprési: naon anu tiasa dilakukeun ku réréncangan atanapi dulur?

Dina kasus masalah méntal atanapi panyakit, seueur jalma mimitina ngalih ka pasanganna, dulur atanapi babaturanana. Aranjeunna sering anu pangpayunna memperhatoskeun gejala déprési sareng parobihan. Kanyamanan sareng dukungan aranjeunna penting pisan pikeun jalma anu depresi. Dina kasus déprési parna, pasangan sareng baraya ogé peryogi dukungan.

Anjeun panginten heran ngeunaan patarosan: "kumaha ngabantosan batur ku déprési? ”. Baraya sareng réréncangan mimitina kedah ngawartosan diri ngeunaan gambaran klinis ngeunaan déprési. Ku cara kieu aranjeunna bakal terang kaayaan jalma anu depresi langkung paham sareng ngartos kalakuanana. Salaku tambahan kana dukungan médis atanapi psikologis, kelompok mandiri tiasa janten kamungkinan.

Motivasi ogé ngagaduhan peran anu penting dina pamulihan ti déprési. Baraya tiasa ngadukung jalma anu kaserang dina milari bantosan profesional, nyandak pangobatanana sacara teratur sareng tetep janji sareng dokter anu ngarawat atanapi ahli terapi.

Pitulung sareng dukungan aktip tiasa janten penting pisan nalika aya tanda yén aya anu tiasa nyabut nyawa sorangan. Penting pisan pikeun merhatoskeun tanda-tanda sapertos kitu sareng nyarioskeun hal éta sareng anu sanés. Upami ieu henteu mungkin dina kaayaan anu akut, aya jasa sapertos jasa jiwa sosial, pusat krisis atanapi layanan konseling telepon dimana bantuan tiasa didapet.



Pilih lapangan anu bakal ditingalikeun. Batur bakal disumputkeun. Sered sareng leupaskeun pikeun nyusun urutan.
  • gambaran
  • SKU
  • Peunteun
  • harga
  • ancoan
  • kasadiaan
  • Tambihkeun kana karanjang
  • gambaran
  • eusi
  • beurat
  • dimensi
  • informasi tambahan
  • atribut
  • Atribut Adat
  • widang adat
ngabandingkeun
Hajat 0