toko

Naon anu henteu insomnia?

Ngagaduhan kasulitan bobo, atanapi ngalaman capé sareng bentuk sanés siang anu sanésna? Anjeun panginten milari jawaban tina patarosan "Naha kuring henteu tiasa bobo?". Upami ieu sapertos dinten dina kahirupan anjeun maka kamungkinan anjeun ngagaduhan insomnia.

Insomnia mangrupikeun jenis gangguan saré. Pasén anu kaserang kaayaan sapertos kieu hésé bobo, bobo, atanapi duanana. Seuseueurna panyawat ogé henteu raoseun nalika hudang ogé.

Aya sababaraha faktor anu janten masalah naha insomnia sareng insomnia kronis kajantenan. Profesional kasihatan nunjuk kana setrés, déprési, panyawat médis sanés, nyeri sareng gangguan sanésna salaku panyabab utama. Kacapean sareng kacapean ngan ukur mimiti. Pikeun jalma anu ngagaduhan insomnia kronis, penderita tiasa ngawadul ngeunaan fungsi uteuk anu goréng, keluhan fisik sareng parobahan suasana haté. Sanaos hal-hal ieu henteu ngancam kahirupan, kasulitan teuing sareng éta tiasa mangaruhan gaya hirup sareng kualitas kahirupan jalma éta.

statistik

Upami anjeun ngalaman masalah bobo, punten entong ngaraos nyalira. Ieu mangrupikeun masalah kaséhatan anu umum di seueur nagara.

Insomnia mangaruhan jalma sagala umur, étnis, sareng jenis kelamin, tapi éta rada langkung nyebar di lalaki tibatan awéwé.

Nyatana, di Amérika Serikat hungkul, sakitar 30 dugi 40 persén déwasa parantos nunjukkeun yén aranjeunna parantos ngaraos gejala panyakit bobo ieu. Sareng dina panilitian anu sami dilakukeun ku Pusat Nasional Panilitian Gangguan Saré, 10 dugi 15 persén sawawa nunjukkeun yén aranjeunna gaduh insomnia kronis. Sakitar 42 juta urang Amerika gaduh insomnia kronis.

Jenis-jenis Insomnia

Hiji jalma tiasa sangsara tina dua jinis insomnia:

  • insomnia jangka pondok (akut) tetep aya sababaraha dinten atanapi minggu
  • insomnia jangka panjang (kronis) tetep sababaraha bulan

Insomnia kronis biasana sékundér kana kaayaan primér sapertos déprési atanapi konsumsi ubar resép tangtu. Insomnia akut biasana insomnia primér, nyaéta insomnia anu teu aya hubunganana sareng kaayaan kaséhatan atanapi masalah.

Gejala Insomnia: naon ieu tanda-tanda insomnia?

Gejala utama insomnia nyaéta henteu mampuh bobo, tetep bobo, atanapi gabungan tina dua masalah. Sababaraha urang tiasa hudang nalika wengi sareng teu tiasa bobo deui atanapi hudang teuing isuk-isuk. Gejala sanésna kalebet:

  • Ngaraos kacapé nalika gugah
  • Saré teuing atanapi capé siang
  • Kasesahan konsentrasi atanapi fokus
  • Depresi atawa kahariwang
  • headaches
  • masalah cerna
  • Kahariwang ngeunaan bobo
  • Kontrol motor anu goréng

Panyabab Insomnia: naon sababna insomnia?

Henteu tiasa bobo mangrupikeun hal anu pikareueuseun, sigana teu aya alesan anu jelas pikeun anjeun bangun sareng sabab unggal jam anjeun ngarepkeun kumaha capé anjeun badé damel di énjingna. Nyababkeun insomnia anu ngagaduhan anjeun ngalungkeun sareng ngahurungkeun tiasa ngan ukur hiji hal atanapi tiasa janten sababaraha rupa faktor.

Ngartos naon anu nyababkeun insomnia bakal ngabantosan anjeun bobo langkung gancang sareng mendakan solusi pikeun masalah ieu sadidinten. Éta ogé bakal hartosna wengi anu hadé pikeun pasangan bobo anjeun anu tiasa didorong ku insomnia ku anjeun!

Panyabab Psikologis

Naha anjeun kantos nguping batur nyarios yén panyabab insomnia anjeun aya dina sirah anjeun? Nya éta panginten leres. Panyabab psikologi mangrupikeun hal anu gedé pikeun ngajaga jalma hudang. Seueur waktos jalma-jalma henteu diajar mareuman sareng lirén mikiran kajadian sadidinten nalika balik ka imah.

Kahariwang tiasa janten panyabab utama insomnia. Mikir naon anu kajantenan di tempat damel sareng naon anu bakal kajadian énjingna tiasa ngajagi anjeun sadayana wengi. Janten tiasa hariwang mayar tagihan, milarian artos sareng rupa-rupa hal anu anjeun kedah urus dina unggal dinten.

Setrés sareng kaayaan setrés ogé tiasa janten panyabab insomnia. Tekenan ngeunaan hal-hal anu teu tiasa dirobih pastina bakal ngahudangkeun anjeun sadayana wengi. Sering setrés digabungkeun sareng kahariwang sareng nalika anjeun ngagaduhan dua hal ieu dina piring anjeun tiasa sesah bobo nalika wengi.

Parobihan Fisik

Sanaos seueur insomnia anu disababkeun ku sabab psikologis aya instansi nalika faktor fisik dimaénkeun. Parobihan hormonal tiasa janten panyabab insomnia, khususna di awéwé. Awéwé tiasa ngalaman insomnia nalika kakandungan, haid, sareng ménopause. Sindrom pramenstruasi ogé tiasa nyababkeun awéwé ngalaman insomnia.

Sepuh nyandak seueur parobahan fisik sareng salah sahijina nyaéta insomnia. Melatonin nyaéta hormon anu ngatur saré. Langkung sepuh anjeun kéngingkeun kirang hormon ieu disékrésikeun kana awak. Dina waktos anjeun ngahontal umur 60 tingkat melatonin anjeun bakal turun sacara signifikan sareng anjeun panginten anjeun henteu tiasa bobo pisan.

Masalah pernapasan sareng alergi ogé tiasa ngahudangkeun anjeun. Henteu tiasa bobo nalika anjeun ngalaman asma atanapi alergi umum sareng kahartos nalika anjeun ngalaman teu ngarareunah kumaha anjeun capé. Pariksa pikeun ningali naha salah sahiji faktor ieu tiasa janten sabab insomnia anjeun teras tingali naon anu anjeun tiasa lakukeun ngeunaan éta.

Insomnia mangrupikeun gangguan bobo anu pikasieuneun tapi tiasa diatur. Gejala insomnia diantarana: leungitna bobo, kaganggu bobo, jengkel sareng turun méntal fokus sareng kajelasan. Nyababkeun insomnia di déwasa beda-beda. Sanaos henteu sadayana anu nyababkeun insomnia di déwasa khusus pikeun jalma déwasa, anu nyababkeun insomnia di murangkalih ngagaduhan béda-béda. Beda antara panyabab déwasa sareng anak tina insomnia bobo aya dina rupa-rupa sareng darajat panyababna.

Diagnosis Insomnia: kumaha diagnosis insomnia?

Dokter atanapi spesialis bobo bakal naroskeun sababaraha patarosan ngeunaan riwayat médis sareng pola bobo anjeun.

Ujian fisik ogé diperyogikeun pikeun milari kaayaan anu tiasa kaayaan. Gigireun éta anjeun ogé tiasa kéngingkeun skrining gangguan jiwa sareng panggunaan narkoba sareng alkohol.

Pikeun didiagnosa kaserang insomnia masalah bobo anjeun kedah langkung ti 1 bulan. Éta ogé kedah gaduh pangaruh négatip dina karaharjaan anjeun. Aranjeunna kedah nyababkeun marabahaya atanapi ngaganggu mood atanapi kinerja anjeun.

Dokter atanapi ahli tiasa nyungkeun anjeun nyimpen buku log bobo pikeun ngartos pola bobo anjeun langkung saé.

Tés sanés panginten diperyogikeun sapertos polysomnograph. Ieu mangrupikeun tés anu lumangsung nalika bobo anjeun pikeun ngarékam pola bobo anjeun. Tiasa waé aktipitas dilakukeun. Éta damel ngalangkungan alat anu leutik, anu dianggel ku pigeulang anu disebat aktris pikeun ngukur gerakan sareng pola bobo-hudang anjeun.

Perawatan Insomnia: kumaha ngubaran insomnia?

Ngubaran insomnia sacara efektif bakal gumantung pisan kana sabab na. Kadang-kadang insomnia bakal musna nyalira, utamina upami disababkeun ku masalah samentawis sapertos jet lag. Dina waktos anu sanés, anjeun panginten kedah ngarobih gaya hirup sapertos nganggo colokan ceuli atanapi ngembangkeun rutin bobo anu bobo pikeun ngungkulan insomnia.

Pilihan perlakuan insomnia sayogi, sareng conto anu tiasa dipilih kalebet terapi paripolah kognitif, asupan pangobatan anu disatujuan ku FDA sareng pilihan perlakuan alami anu sanés sapertos parobihan gaya hirup.

Terapi Paripolah kognitif atanapi CBT

Salah sahiji pilihan pangobatan insomnia kronis anu populér nyaéta ku ngagunakeun terapi perilaku kognitif atanapi CBT. Ieu dianggap salaku pendekatan non-médis dina ngungkulan gangguan saré. Pilihan perlakuan ieu diadegkeun dina kapercayaan yén insomnia kronis sering kajantenan sajumlahing faktor. Dina pilihan perlakuan ieu, pasién bakal ditaroskeun ngeunaan gangguan bobo sareng ieu katelah wawancara klinis. Sareng sacara efektif ngubaran karusuhan éta, sajumlah pendekatan bakal dianggap sapertos larangan tidur, kontrol stimulus sareng kabersihan bobo anu pas. Sadaya cara ieu kedah dilengkepan ku rélaxasi anu pas.

Pamakéan pangobatan anu disatujuan ku FDA (pil tidur)

Aya seueur pangobatan bobo anu dianggo sareng disiksa ku seueur pasién insomnia, sareng sajumlah pil tidur ieu dianggap salaku pangobatan anu langkung mahal. Tapi henteu sadayana pangobatan ieu ngabantosan pikeun insomniak. Numutkeun kana konperénsi NIH taun 2005 ngeunaan manajemen insomnia, ngan ukur agonis reséptor benzodiazepine anu dianggap épéktip sareng aman ngalawan insomnia. Konperénsi éta ogé ngajelaskeun kanyataan yén pangobatan bobo sanésna didukung ku bukti anu henteu cekap dina hal efficacy sareng kaamanan.

Pamakéan ubar alami

Seueur jalma kaget ku jinis ubar bobo alam anu dianggo tapi sadayana solusi anu disebatkeun di handap ngagaduhan sejarah anu épéktip tapi aman.

  • aromatherapy - Aya seueur ubar bobo alami anu ngalibatkeun seungit ku aromaterapi anu pang populerna. Nalika dianggo ratusan taun ka pengker, sistem pangiriman éta atah tapi ayeuna, alat-alat murah dijual dimana minyak esensial khusus bakal dipanaskeun kalayan seungitna ngeusi hawa sareng ngamajukeun saré anu tenang. Minyak atsiri anu paling épéktip kalebet lavender, cendana, chamomile, sareng rosemary.
  • Kalsium sareng magnésium - Duanana bahan alami ieu ngamajukeun bobo tapi upami digabungkeun, tingkat épéktipitas naék sacara signifikan. Hal anu hébat ngeunaan ubar khusus ieu nyaéta yén nalika jalma tungtungna meunang bobo anu dibutuhkeun, zat ieu nawiskeun manpaat kaséhatan. Salaku conto, kalsium nguatkeun kapadetan tulang bari magnésium nyegah panyakit kardiovaskular.
  • Hops - Kaseueuran jalma mikirkeun bir nalika ngadangu istilah "hops" tapi kembang bikang ieu saleresna nawiskeun pangaruh anu alami. Anu matak, hops mangrupikeun ubar keur nengtremkeun anu lembut nalika dicandak dina dosis 30 dugi 120 miligram dumasar kana sabab sareng parahna masalah bobo, bobo teu lami saatos bobo.
  • L-theanine - L-theanine murni nyaéta asam amino anu kuat anu asalna tina téh héjo. Kaseueuran jalma terang yén téh héjo parantos dianggo pikeun tujuan ubar salami rébuan taun janten janten raos sampurna yén ieu bakal kaasup salah sahiji ubar bobo alam anu pangsaéna. Salah sahiji metode pikeun ngenalkeun asam amino kana awak nyaéta nginum tilu cangkir téh héjo unggal dinten tapi dibarengan ieu, suplemen téh héjo anu bermutu tiasa dicandak. Salah sahiji aspék anu narik tina L-theanine nyaéta ngamajukeun saré dina wengi tapi ngahasilkeun waspada anu tenang di beurang.
  • tapa - nengtremkeun ati sareng awak ku ngagunakeun tapa aya manpaatna pikeun seueur jalma anu bajoang pikeun bobo anu pantes. Meditasi aya dina rupa-rupa bentuk janten individu tiasa milih anu langkung dipikaresep kalebet doa, yoga, visualisasi, citra, sareng sajabina. Kanggo hasil anu pangsaéna, disarankeun pikeun bentuk tapa anu dipilih dianggo sakitar 10 menit sateuacan bobo.
  • Melatonin - Salah sahiji bahan anu paling nguntungkeun tina sadaya bahan anu dianggo dina ubar bobo alam, melatonin mangrupikeun hormon anu dihasilkeun dina awak pikeun nyorong bobo. Nanging, nalika jalma ngagaduhan kakurangan hormon ieu atanapi ngalaman masalah bobo anu serius, nyandak melatonin dina bentuk suplemén bakal ngabantosan. Hiji catetan anu penting nyaéta résiko karacunan, infertilitas, sareng déprési aya upami dosisna tinggi teuing janten penting pisan pikeun jalma ngobrol sareng dokter sateuacan nyandak suplement ieu.
  • Valerian - Tina sadaya bahan anu dianggo pikeun nyiptakeun ubar bobo alam, Valerian panginten ramuan anu sering dianggo. Kanggo kaseueuran jalma, valerian ngamajukeun bobo jero tapi ogé ngagancangkeun waktos anu diperlukeun jalma pikeun bobo sareng ningkatkeun kualitas bobo.
  • Apu liar - Apu liar pikeun ubar bobo alami tiasa dipésér ti toko makanan, pasar patani lokal, sakapeung dina bagian organik toko bahan makanan anu langkung ageung, atanapi upami pikaresep, dipelak di kebon bumi. Nalika bobo anu goréng dikaitkeun sareng Restless Leg Syndrome atanapi kahariwang, apu liar tiasa dianggo saé kusabab ngahasilkeun pangaruh anu tenang sareng ngagentos ngarareunah anu aya hubunganana sareng RLS.

parobahan gaya hirup

Seueur jalma gaduh masalah bobo. Gangguan saré ieu mangaruhan perkiraan 3.5 juta urang Amerika unggal taun. Ieu sababaraha tips gaya hirup anu tiasa ningkatkeun rutinitas bobo anjeun:

  • Atur jadwal - Nalika anjeun bobo mimiti wengi sareng telat énjingna, awak anjeun henteu terang iraha waktuna hudang atanapi bobo sareng salami waktos anu lami, anjeun tiasa ngalaman anu mirip sareng jet jet kronis. Pangubaranana saderhana, atur jam anjeun kanggo waktos anu sami unggal wengi sareng unggal énjing, kalebet akhir minggu. Tangtosna bakal aya pengecualian sakapeung, tapi upami anjeun bobo dina waktos anu sami sareng hudang dina waktos anu sami, ieu bakal ngabantosan anjeun langkung bobo.
  • latihan - Kéngingkeun latihan mangrupikeun ubar anu hadé pikeun bobo sareng bobo. Olahraga tiasa ngirangan setrés sareng éta ngajantenkeun gampang bobo sareng bobo. Sagala jinis latihan aérobik bakal ngalakukeun trikna; Nanging, ulah latihan tilu jam sateuacan bobo sabab éta tiasa nyababkeun anjeun teuing ngompa dugi ka bobo.
  • Stimulants - boloskeun stimulan sapertos kafein, kopi anu paling atra tapi cukup dina soda, coklat, alkohol, ubar diet sareng ubar nyeri. Pangubaran sapertos teas hérbal bakal ngabantosan anjeun bobo sareng bobo. Upami anjeun ngaroko, ieu mangrupikeun alesan anu sanés pikeun lirén, Nikotin naékkeun tekanan getih sareng tingkat pulsa, duanana matak hésé bobo.
  • pangan - nonton naon anu anjeun tuang, naon waé anu ngaganggu beuteung anjeun kedah dicandak tina ménu. Entong tuang naon-naon anu beurat caket wanci sare kusabab prosés nyerna bakal ngajagi anjeun hudang. Anjeun tiasa ngatasi rasa lapar anjeun dina waktos sateuacan bobo nganggo gelas susu sareng éta bakal ngabantosan anjeun bobo sabab dieusian ku triptofan, asam amino anu dianggo ku awak pikeun ngahasilkeun kimia uteuk anu disebat serotonin anu ngabantosan aktivitas saraf.
  • Hilap pil bobo - Dokter bakal resep resep bobo ka insomniak anu paling hardcore pikeun megatkeun siklusna ngarah bobo, tapi langkung saé pikeun nyobaan bantuan bobo alami pikeun ngubaran insomnia. Hal anu nganggo pil bobo nyaéta aranjeunna tiasa janten adiktif sareng sesah jalanna. Sareng, ku langkungna waktos, aranjeunna kaleungitan efektivitasna sareng anjeun tungtungna beuki seueur.
  • Teu hariwang dina ranjang - tong bobo ku hariwang. Mutuskeun tempat sareng waktos anjeun bakal hariwang ngeunaan sagala hal anu ngaganggu anjeun teras entong angkat ka tempat tidur. Anjeun tiasa hariwang ngeunaan hal-hal di dapur atanapi ruang keluarga, tapi henteu di kamar tidur. Tuliskeunana teras nempatkeunana di tempat anu aman - di luar kamar - pikeun tanggal hariwang anjeun. Ieu bakal ngabantosan anjeun bobo bobo. Mimiti bakal sesah, tapi anjeun tiasa ngalakukeun éta.
  • Entong ukur ngagolér waé - upami saatos 15-20 menit anjeun moal tiasa bobo atanapi bobo deui, bobo sareng ngalakukeun anu matak pikaboseneun. Maca buku, renung, nonton tipi, sanaos teu aya anu ngarangsang, dugi ka anjeun siap bobo.


Pilih lapangan anu bakal ditingalikeun. Batur bakal disumputkeun. Sered sareng leupaskeun pikeun nyusun urutan.
  • gambaran
  • SKU
  • Peunteun
  • harga
  • ancoan
  • kasadiaan
  • Tambihkeun kana karanjang
  • gambaran
  • eusi
  • beurat
  • dimensi
  • informasi tambahan
  • atribut
  • Atribut Adat
  • widang adat
ngabandingkeun
Hajat 0